Varingen 14. august 2009

 

En leken bestekamerat
Knut Albech og kona har seks hunder, men Tiny skiller seg ut litt. Hun har nemlig hevdet seg svært bra på utstillingsfronten.

AV KRISTIN HAAGENSEN
LEK OG MORO. – Hundeinteressen betyr alt for oss. Her går det i hund, jakt og fiske, forteller Knut Albech. At man i tillegg får et helt spesielt vennskap med dyrene, er noe han kan skrive under på.
 
Knut Albech fra Gjelleråsen har hatt hund hele livet, og de siste 20 årene har han drevet med engelsk setter. Jakt er hovedinteressen, og i tillegg deltar han på utstillinger med hundene sine.
— Men det er kona mi, Hilde, som er mest utstillingsmenneske av oss to, forteller han. Og hjemme i Ilaveien har de hele seks engelske settere.

Helsegevinst
Albech legger ikke skjul på at det er mye jobb - men så får han mye igjen for det også.
— Hundeinteressen er alt for oss. Det går i hund, jakt og fiske. Det gir oss trim, og det er en sunn hobby - som gir en stor helsegevinst, sier han. Han forteller at kroppen hans var sliten, etter å ha jobbet som rørlegger i 40 år. Da er det viktig å holde seg i bevegelse. Som hundeeier må han ut og gå i terrenget hver dag, ofte mange timer av gangen. Om høsten er de mye på hytta i Hallingdal.
Det er utstillinger hele året, og i tillegg reiser de på jakt over hele Østlandsområdet. Albech jakter på rype og skogsfugl. Det gjør han både i Norge og i Sverige - i fjellet og i skogen.
— Det blir en livsstil. Fritidsproblemer har vi ikke, humrer han.

Uslåelig rekord
Av de seks hundene er det Tiny han ønsker å fortelle om denne gangen. Det er den av hundene hans som har utmerket seg mest i utstillingssammenheng.
— Hun vant Vestfold-utstillingen fem ganger på rad, før hun fylte fem år. Ingen kan slå den, forteller den stolte eieren. Den fem år gamle tispa var bare ni måneder første gangen hun vant nevnte utstilling. Og i år ligger hun an til å bli Årets hund blant engelske settere.
— Hva gjør denne hunden spesiell?
— Hun har et utrolig flott eksteriør og gode bevegelser. Og hun har vunnet mange priser, forteller Albech. Men det er ikke slik at han har et tettere forhold til Tiny enn til de andre hundene sine.
— Jeg har et likt forhold til alle hundene mine. De blir nesten som barn for oss, vet du - og du kan ikke velge mellom barna dine, understreker han.

Egenoppdrettet
Alle de seks hundene har de avlet fram selv. Albech-familien driver nemlig også kennel hjemme, og her er det produsert 48 valper. Tinys fulle navn er Bekkensetras Tiny, for det er nemlig kennelnavnet. Men hvordan velger Albech ut hvilke av valpene han vil beholde?
— Jeg stoler på intuisjonen, og jeg har valgt rett hver gang. Vi har vært heldige. Når du velger en hund fra valpekassa, er det som å ha flaks i Lotto, smiler han.
— Hva gjør at du foretrekker engelsk setter?
— Det bare ble sånn, det er nok en smakssak. Den rasen er veldig ålreit. Det er nok den beste fjellhunden, forklarer han enkelt.
Det finnes et uttrykk som heter "som hund, som eier". Men folk som eier engelske settere er like forskjellige som alle andre, mener Albech.
— Denne rasen eies av alle samfunnslag, fra rørlegger til skipsreder. Og kong Harald er faktisk æresmedlem av Norsk Engelsk Setterklubb, forteller han.

Støvsuger daglig
Knut Albech synes Nittedal er et supert sted å ha hund, med fine turområder.
— Det eneste vi mangler, er et dressurområde for hund. Det er veldig krevende å få mosjonert hundene når det er båndtvang. Vi trenger et sted der vi kan slippe dem løs om sommeren, sier han. Og legger til at dèt hadde bygda virkelig trengt - i og med at vi har et så aktivt hundemiljø og mange jegere.
Hjemme hos Knut og Hilde Albech går hundene løs i huset, når de da ikke er ute i luftegården eller på tur. Det har hendt at de har ødelagt noen møbler, forteller Knut.
— Salongbordet var helt nytt, så det var litt kjedelig - men slikt må en nesten regne med når en har hund. Skal du ha hund, må du tåle litt. Og vi er nødt til å støvsuge hver dag, ler han.
Publisert 14.08.2009
 
Engelsk setter
 
 • Rasen tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til. Den er en middels stor, langhåret, harmonisk bygget fuglehund.
   
 • Er blant de mest populære hunderasene i Norge.
   
 • Engelsk setter er en typisk jakthund på fugl. Den er også en ypperlig familiehund, særlig for dem som er glade i å ferdes mye i naturen.
   
 • Den er energisk og svært utholdende, og krever mye mosjon for å trives.
  Kilde: Wikipedia
 •  

  FORSIDEN

  Du er besøkende nr:  

  Site Meter

  Sist oppdatert:  onsdag 19. august 2009

   ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤  Web-siden tilhører:  Hilde Albech, Ilavn. 4, N-1481 HAGAN, tlf: + 47 92 80 84 38  ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤